← Înapoi

apartament Delta Studio

Smart luxury

Premisa

Amenajarea realizata propune luxul ca o experiența complexa, o experiența a simțurilor, nu ca și decorație și se realizează pe mai multe planuri care se suprapun și se completează: în plan arhitectural luxul înseamna lumina, spațialitate, ierarhie, coerenta volumetrica și funcționalitate; ca și experiența tactila se propun texturi contrastante și complementare, de la elemente tratate in suprafețe simple, foarte mate, la suprafețe perfect reflective lucioase și texturi naturale de piatra și lemn; ca și experiența vizuala lumina naturala îmbracă suprafețe în culori pastel deschise, neutre, plăcute ochiului și accente de culori contrastante în tonuri arămii; volumele simple, rectangulare ale spatiilor sunt completate de piese de mobilier cu elemente curbate, inspirate de forme geometrice primare.

Concept

Soluția propusa are la baza o analiza a spațiului ce consta în identificarea punctelor tari dar și ale punctelor slabe în cadrul apartamentului și ajungerea la o soluție bazata pe acestea care sa valorifice atuurile și sa rezolve eventualele probleme identificate. Cel mai mare atu identificat este peretele exterior, vitrat cu ferestre mari cu parapetul jos. Acesta face posibila o buna iluminare naturala și o relație cu exteriorul. De asemenea încălzirea în pardoseala înseamna ca zonele de la ferestre rămân libere si fără obstacole în fata lor care ar putea pune în dificultate mobilarea spațiului. Cea mai mare dificultate identificata este iregularitatea în planul pereților și al tavanului data de intruziunile stâlpilor, a ghenelor pentru instalații și ale grinzilor. Acestea creează niște bariere, delimitări în fluiditatea spațiului. Zonificarea este conceputa sa tina cont de lumina naturala astfel ca zonele principale de living, dining sunt plasate lângă peretele exterior iar zonele de moapte si depozitarile sunt plasate de-a lungul peretelui opus.

Utilizare

Scenariul de utilizare ia în calcul stilul de viata contemporan al unor persoane tinere și arata unde intervin schimbările majore fata de generațiile trecute. Se pune accentul pe viata sociala activa a ocupanților, pe posibilitatea de a găzdui diferite evenimente. Astfel în amenajarea unui spațiu de mici dimensiuni (sub 50mp) devine importanta o ierarhizare a spatiilor în funcție de necesitatea acestora rezultând o ierarhie a suprafețelor diferitelor zone. În scenariul propus zonele de zi devin ierarhic mult mai importante fata de zona de noapte, cea din urma fiind redusa la strictul necesar dar fără a-i afecta funcționalitatea. Aceasta conține un pat dublu, noptiere și o depozitare generoasa. Se propune un spațiu amplu dedicat interacțiunilor dintre oameni, zone pentru viata sociala a ocupanților care permit primirea oaspeților în diferite scenarii: găzduirea unor cine cu prietenii sau familia, a jocurilor de societate sau chiar a unor mitinguri formale în zona de dining care propune o masa mare ca element central al spațiului. Zona de dining comunica în mod direct cu zona de living în care o canapea joasa și un loc de stat lângă fereastra oferă destul spațiu pentru organizarea unui mic home cinema. Separarea intre cele doua zone majore de zi este mobila pentru ca la nevoie, livingul sa fie transformat într-un dormitor secundar, de oaspeți, iar zona de dining sa rămână funcționala și în acest scenariu. Flexibilitatea este o alta tema majora deoarece spatiile se pot deschide pentru a crea un spațiu aerisit și fluid dar se pot și închide pentru a acomoda funcționalități diferite.

Tratarea suprafețelor, culorile și elementele de decorațiune în ton cu compartimentarea au o nota de inspirație japoneza prin vitraje mari, culori neutre, pereți mobili, elemente de mobilier joase. Rezulta un stil minimalist modern dar nu steril, un spațiu care calmează, în antiteza cu atmosfera haotica a orasului.